UP! Lokal

Van boer tot buurt 

Gezond eten bij jou in de buurt

In het UP! Lokal schap vind je:

 • Vers, biologisch en seizoensgebonden fruit en groenten volgens de oogst van de week en de keuze van de kruidenier
 • Biologische en “lokal” gedroogde producten in bulk, afhankelijk van de keuze van de kruidenier (bv. rijst – griesmeel – kikkererwten – linzen, enz.)
 • Vruchtensappen, eieren, honing, enz. op verzoek van de kruidenier
 • Korte toeleveringsketen: directe levering van Ferme du Montaval, onze partner tuinder
 • Zero waste: onverkochte groenten worden elke week opgekocht en verwerkt door Cosmos vzw

Groente- en/of fruitmanden

Wil je wekelijks een mand biologische, lokale, seizoensgebonden groenten en/of fruit ontvangen van de kruidenier van jouw keuze?

 • Abonnement mogelijk voor minimaal 4 weken (betaling bij bestelling)
 • Je kiest de mand die bij je past.
 • Levering op woensdag voor 15u bij de kruidenier van jouw keuze (mand af te halen tegen zaterdagavond).

UP! Lokal: Ons model

De toegang tot gezonde voeding van hoge kwaliteit blijft zeer ongelijk over de hele wereld, en ook in België. Economische, geografische en symbolische barrières beperken samen het recht op voeding voor iedereen.

UP! Lokal is een praktische toepassing van het principe “leave no one behind” op de overgang naar meer duurzame voedselsystemen.

Naast het verbeteren van de toegang tot goed voedsel voor iedereen, streeft UP! Lokal zich op het versterken van de economische positie van lokale spelers die essentieel zijn voor het opbouwen van meer duurzame en rechtvaardige voedselsystemen. Enerzijds tuinders die zich inzetten voor milieuvriendelijke landbouw. En ten tweede, lokale kruideniers, die bijdragen aan een gezellige sfeer en sociale cohesie in onze wijken.

FAQ

Kan ik het fruit/de groenten in mijn mand kiezen?

Nee, de manden worden samengesteld op basis van de week oogst, die de seizoenskalender voor groenten en fruit volgen, dus de samenstelling van de manden verandert van week tot week. Elke mand bevat een bepaalde variëteit aan groenten en fruit.

Kan ik andere producten die verkrijgbaar zijn in de kruidenierswinkels aan mijn mand-bestelling toevoegen?

Helaas is dit niet mogelijk. Wanneer u echter uw mandje bij uw kruidenier ophaalt, kunt u andere producten van de boerderij van Montaval (eieren, honing) of andere UP! Lokal producten die verkrijgbaar zijn in de winkel meenemen, waarvoor u rechtstreeks aan de kruidenier betaalt.

Hoe lang moet ik wachten om mijn eerste mandje op te halen na het plaatsen van een bestelling?

Zodra u uw bestelling op onze website heeft geplaatst, sturen wij u een e-mail met de betalingsgegevens. Zodra de betaling is ontvangen, wordt je bestelling gevalideerd en sturen we deze naar onze partner-boer. We sturen je een e-mail wanneer je eerste mand wordt geleverd.

Elke woensdag sturen we je een bericht om je te laten weten dat je je mandje kunt ophalen.

Waar kan ik mijn mandje ophalen en wat zijn de voorwaarden als ik me abonneer op de wekelijkse mandjes?

U kunt uw mandje afhalen bij een van onze UP! kruideniers:

 • Brogniezstraat 133, 1070 Anderlecht
 • Veeartsenstraat 14, 1070 Anderlecht
 • Clemenceaulaan 114, 1070 Anderlecht

Om een mand te bestellen, moet je je voor minimum 4 weken engageren. Na de eerste 4 weken kun je zelf beslissen of je je abonnement wilt voortzetten of stopzetten. Je kunt ook tijdelijk stoppen en dan opnieuw beginnen, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat.

Waarom minimaal 4 weken?

Er zijn verschillende redenen waarom we besloten hebben deze optie aan te bieden.

 • Om Belgische tuinders te ondersteunen (ze hebben het echt nodig!) door hen meer zicht te geven op toekomstige bestellingen.
 • 4 manden geven je een goed idee van hoe je manden zullen evolueren na verloop van tijd, zodat je kan controleren of de formule die je gekozen hebt aan je verwachtingen voldoet.

Hoe worden de prijzen bepaald ?

Wij willen dat u begrijpt wat er allemaal komt kijken bij de prijs die u betaalt voor UP! Lokal. Ten eerste onderhandelen wij niet over de prijs waartegen wij de mand van de tuinders kopen omdat wij vinden dat hun situatie al kritiek is en dat zij een eerlijke prijs verdienen. Ten tweede, Up! Lokal en uw UP! kruidenier elk tussen €1 en €2 commissie, afhankelijk van het type en de grootte van de manden, zodat ook zij economisch kunnen overleven.

Komen alle producten in mijn mandje van de boerderij van Montaval?

Nee. David van Ferme du Montaval werkt samen met andere producenten die zich ook inzetten voor duurzame landbouw, zodat hij het assortiment in de manden kan aanvullen en voldoende diversiteit kan garanderen.

Welke producten kan ik vinden in de UP! Lokal?

Dat hangt ervan af. Kruideniers zijn vrij om de producten van de boerderij te bestellen die ze hun klanten willen aanbieden. Het fruit en de groenten van de boerderij variëren dus van week tot week.

Wat de andere producten betreft, vind je er fruitsappen van het merk Fruit Collect (100% Belgisch fruit), eieren, honing en verschillende gedroogde bulkproducten. Ook hier beslissen de kruideniers welke producten ze willen verkopen.

Hoe ga je om met voedselverspilling?

UP! Lokal groenten en fruit worden elke week geleverd aan onze partner kruideniers. De volgende week koopt UP! Lokal de onverkochte producten van deze kruideniers terug en verkoopt deze aan een “recycler” die het onverkochte voedsel zal gebruiken. De recycler zal deze producten bijvoorbeeld gebruiken om er maaltijden, soepen, desserts of andere producten van te maken.

Op dit moment werken we samen met de vzw Cosmos, gevestigd naast het metrostation Clemenceau, die de producten omzet in maaltijden voor haar sociaal restaurant.

UP! Lokal breidt momenteel uit en is op zoek naar nieuwe recyclers om mee samen te werken.

Bent u van plan om uw netwerk van partners uit te breiden naar andere Brusselse gemeenten?

Ja, in de komende weken en maanden willen we geografisch uitbreiden door nieuwe partnerschappen te ontwikkelen in Kuregem en andere wijken van Brussel.

Scroll naar boven