Eerste zonne-energieproject “Energise Cameroon” geïnstalleerd op de school L’Œil de l’avenir”, Nkozoa Kameroen.

De vereniging Dynamische Kameroense Vrouwen (DKV) van Oostende, met de steun van Urban Product vzw, is verheugd met de installatie van zonnepanelen in de school ” L’Œil de l’avenir ” in Kameroen, waardoor duurzame toegang tot elektriciteit in de school en de buurt wordt geboden.

De basisschool met 300 leerlingen aan de rand van Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen, werd opgericht in 2017 en wordt gefinancierd door de diaspora-organisatie Dynamische Kameroense Vrouwen (DKV) in Oostende. DKV benaderde Energise Cameroon om een oplossing te vinden voor de gebrekkige elektriciteitsvoorziening. Vóór deze zonne-installatie was het bestaande elektriciteitsnet onbetrouwbaar en viel het regelmatig uit. Dankzij dit initiatief zijn deze problemen opgelost en is er een constante toegang tot elektriciteit voor de school en de omliggende gemeenschap.

 Dit is het eerste resultaat van de “Energise Cameroon”, een samenwerking tussen Urban Product in Brussel en de installateur Solarly in Kameroen, die de Kameroense diaspora in Europa de mogelijkheid biedt om te investeren in groene en betrouwbare energie. Het sociale en financiële innovatieproject “Energise Cameroon” wordt ondersteund door de Business Partnership Facility, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, België.

De totale investering voor dit project bedroeg €6500, DKV zamelde met de steun van Energise Cameroon 1.655 euro aan giften in bij de diaspora en andere Belgen. De Provincie West-Vlaanderen droeg bij aan de financiering, voor de rest van de realisatie van het project.

 Deze fondsenwerving heeft de installatie mogelijk gemaakt van fotovoltaïsche panelen (3.710 Wp), een 5000 VA hybride omvormer en een 100 AH/48V lithiumbatterij, evenals een geïntegreerd monitoringsysteem met een simkaart om productie en verbruik op afstand te volgen. Deze zonne-installatie voorziet niet alleen in de energiebehoefte van de school (inclusief een computerlokaal), maar zorgt ook voor het oppompen van water voor de sanitaire voorzieningen en de buurtbewoners.

“Energise Cameroon” bundelt zo de inspanningen van de diaspora en andere Belgen voor groene en stabiele elektriciteit, een hefboom voor een socio-economische impact daar en een beter samenleven hier.

Dit project was het onderwerp van een proefschrift ‘Energise Cameroon’: A new avenue for green remittances?, The migration-development nexus in practice: A Stakeholder Analysis.” door Hannah Downes, Universiteit Antwerpen, Master of Globalisation and Development. Voor haar analyse  ontving ze de prijs voor mondiaal onderzoek 2023 van de Provincie Antwerpen, België.

Liens utiles

Scroll naar boven